Advies spelregels toepassing Zeba® met een granulaatstrooier.

Zeba® is een superwaterabsorber op zetmeelbasis. Zeba vangt 500x zijn gewicht aan water en geeft dit af aan de plant naar behoefte in het groeiseizoen of tijdens kieming van het zaad. Dit doet Zeba meerdere keren  per seizoen.

UPL Benelux gaat in 2016 voor het 2e jaar proeven doen met Zeba.  Naar aanleiding van de aansprekende  resultaten in de proeven in pootgoed, consumptieaardappelen, wortelen, cichorei en witlof in 2015 is er nu  al veel belangstelling uit de praktijk voor de toepassing van Zeba.

Voor de praktijktoepassing van Zeba met een granulaatstrooier tijdens poten of zaaien moet u met het volgende rekening houden:

  1. De Zeba granulaatkorrel laat zich goed verdelen met een granulaatstrooier.
  2. Om een Zeba dosering van 10 kg/ha kwijt te raken met de granulaatstrooier dient de granulaatstrooier ongeveer het dubbel aantal omwentelingen te maken t.o.v. de standaard instelling voor nematiciden. Dit komt doordat Zeba een laag soortelijk gewicht heeft.
    Doe altijd een afdraaitest voordat u Zeba gaat toepassen in de praktijk.
  3. Voordat u Zeba gaat toepassen dienen de binnenkant van de strooier en de strooibuizen droog te zijn. Dit kunt u  met een droge doek of een compressor doen.
  4. Indien de relatieve luchtvochtigheid tijdens de toepassing van Zeba hoog is(>90%) bijvoorbeeld bij mist of lichte motregen; behandel dan de binnenkant van de strooier met talkpoeder of grafiet. Dit voorkomt verstoppingen.
  5. Vul de voorraadbakken regelmatig bij. Zeba wordt geleverd in een 5 kg zak.
  6. Zorg aan het einde van de dag dat de voorraadbak en binnenkant van de strooier leeg is en dat er geen Zeba achterblijft als de machine stil staat.
  7. Zorg met een doek of stop dat er ’s-nachts geen condens in de pijpen of machine komt.

Indien u de bovenstaande spelregels in acht neemt kunt u Zeba prima via een granulaatstrooier toepassen. Op deze manier kan Zeba op de juiste plek geplaatst worden  waar Zeba z’n waterbuffering tijdens het groeiseizoen kan doen.

Zijn er nog vragen over de toepassing van Zeba neem dan gerust contact op met ons.