Nieuwe toelating Agrichem: UPL Chlorothalonil (14080N)

Recent hebben we de toelating gekregen van onze UPL Chlorothalonil (14080N) in winter- en zomertarwe. UPL Chlorothalonil bevat 500 g/l Chloorthalonil en is verkrijgbaar in een 5 Liter verpakking; 4 x 5 liter per doos, 40 dozen per pallet.

De toelating ziet er als volgt uit:

Te bestrijden organisme Dosering (middel) per toepassing Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus Maximaal aantal liter middel per ha per teeltcyclus Minimum interval tussen toepassingen in dagen Veiligheidstermijn in dagen
wintertarwe Bladvlekkenziekte1 1-2 l/ha 2 3 l/ha 21 42
zomertarwe Bladvlekkenziekte1 1-2 l/ha 2 3 l/ha 21 42

1 Septoria tritici

UPL Chlorothalonil is ruim inzetbaar (van BBCH 28 tot 51). Chloorthalonil heeft een preventieve werking tegen Septoria en wanneer ingezet op T2 heeft het een nevenwerking op Microdochium nivale (sneeuwschimmel)!

Wij adviseren een dosering van UPL Chlorothalonil van 2,0 l/ha indien solo gespoten; en een dosering van 1,0-1,5 l/ha indien gespoten met een mengpartner.

UPL Chlorothalonil is een breedwerkend fungicide welke op verschillende manieren de schimmel aanpakt. Doordat de schimmel op verschillende manieren wordt bestreden, bestaat er geen kans op resistentie ontwikkeling. Fungiciden zoals chloorthalonil (maar ook mancozeb) die meerdere beschermingsmechanismen hanteren, worden “Multi-site fungiciden” genoemd. Multi-site fungiciden passen dan ook goed in een anti-resistentie beleid van graanziekten in combinatie met middelen die wel resistentie gevoelig zijn. Multi-site fungiciden kunt u herkennen aan het onderstaande logo: